måndag 26 februari 2007

Champagneprovning igen!

Såå ofta brukar vi vanligtvis inte ha champagneprovning men i helgen var det dags igen! Vi blev så inspirerade vid förra provningen att vi beslöt att inte vänta så länge till nästa gång.

Sonen hade kommit från Stockholm och på lördagskvällen var det dags att efter middagen titta på uttagningen till melodifestivalen, att heja på Uggla och konstatera att unge Andreas Johnson säkert skulle gå vidare! Efter det barnen lagt sig började provningen.

Vi hade sedvanligt tre flaskor att prova. Jag hade varit ute på nätet och letat efter fina recensioner från en vinklubb och hittat en billig champagne, Tarlant Brut Zero, som höjts till skyarna. Jag hade aldrig hört talas om den men den fanns i beställningssortimentet på systembolaget. Dottern hade "bara tagit" en flaska ur hyllan på systemet som hon inte sett tidigare och det blev Leclerc Briant. Sonen hade köpt en lyxig champagne Nicolas Feuillatte Cuvee Palmes d´Or Brut 1996.

Vid redovisningen efter provningen kunde vi konstatera att den lyxiga champagnen serverats i "Glas 1" och att alla tyckte den var frisk och god men att den trots det hamnade på sista plats hos samtliga. "Glas 2" som innehöll "Tarlanten" tyckte två av oss kom på första plats medan "Glas 3" med "Leclercen", som av samtliga bedömdes som den äldsta och mest smakrika, hamnade på första plats av de två andra. Sällan har väl setts så snopna ansikten och jag tror till och med att tystnaden varade väldigt länge när vi fick reda på att "Feuillatten" var den som alla "spolat".

Efter redovisningen kom ostar fram och det blev ytterligare en upplevelse! Dottern hade köpt en "champagneost" i en ostaffär i Linköping, som i storleken var som en liten tillplattad grapefrukt. Beroende på mognadsgrad hos osten fanns en liten grop på ovansidan av den (större vid mer mogen ost) och i den hälldes lite champagne. Smakkombinationen av denna ost och champagne, framför allt "Leclercen", var något av det största jag någonsin upplevt!

Än en gång konstaterade vi att det varit en mycket lyckad provning som under nästan tre timmar!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skulle gärna vilja se en ostaffär i samma storlek som en tillplattad grapefrukt... :-)

Boll-Inger sa...

1-0 till anonymous! Skål!